KONJIC

 
Zulfikar Zuko Džumhur
pisac i boem
1920 - 1989
. BROJ 1
elektronskog
izdanja revije
"MOSTOVI"
DOBRO NAM DOŠLI DRAGI ZEMLJACI,
A I ONI KOJI TO NISU!K
O
NJ
I
C
NASLOVNICA   Redakcija   Istorijat Konjica   Fotografije   Arhiva   Smjestaj   Narudžbenica   Preuzimanje našeg linka   Kontakt   Linkovi
Da li ste zapazili našu narudžbenicu?     Pritiskom na odredjeni link, postižete da fotografiju vidite uvećanu.
RAZGLEDNICA IZ KONJICA


Obilazak i upoznavanje Konjica treba započeti od Starog mosta, čija restauracija je počela maja 2006. godine. Bio je to lijep most, a biće opet kad se završi obnova, sredinom 2007.godine i uljepšavaće i širu okolinu. Kad se sagradi još oko 50 dućana sa obje strane mosta, biće to lijepa, mala čaršija.

Uzvodno oko 500 metara, uz samu Neretvu, nalazi se Tekijska džamija, sa starim haremom, sa kojeg puca najljepši pogled na Neretvu i na Prenj. Preko puta džamije je rodna kuća najpoznatijeg Konjičanina Zuke Džumhura. Od Prohića potoka, pravi se dugo očekivani most koji će povezati Orašje sa Donjim poljem i nalaziće se na regionalnom putu Sarajevo – Glavatičevo. Od Orašja do žičare, sve uz Neretvu, pored ceste za Boracko jezero, gradi se trotoar, što će biti lijepo šetalište za djecu, penzionere i sve ostale.

Počev od Orahovice, na ušću Trešanice, između mostova, sve do žičare, u Neretvi se mogu vidjeti jata galebova i divljih pataka, što uz mnogobrojne  ribolovce, čini lijepu sliku, i zimi oživljene Neretve.

Tačno 25.5.2006., između mostova, uz Neretvu, otvoren je sportsko – privredni centar «Partizanovo», koji ima 5 000 m2 otvorenog i 4 000 m2 zatvorenog prostora, sa tribinama za 850 gledalaca.

Na Dan općine, 16.6.2007. otvorena je galerija u samostanu katoličke crkve, što uz muzej drvorezbarstva na Vardi, obavezno treba vidjeti. (ovaj datum iz 1382. god., što je prvi pisani trag o Konjicu, kao dan općine slavi se od 2002. godine.).

U Konjic se može doći vozom, autobusom, čamcem, helikopterom, biciklom, avionom (sa aerodroma iz Sarajeva 62 km, iz Mostara 70 km, iz Dubrovnika 180 km), brodom (iz Ploča 140 km). Pa dođite da upoznate, sve ljepote i vrijednosti Konjica i okoline, grad drvorezbara, slikara, pjesnika, grad prelijepih potoka, rijeka i jezera. 

Decembar 2006.godine                                                    Mirsad Čukle

Trg državnosti
Neretva i Prenj

Sarajevska ulica

Stari most
   

Titova ulica

Tekijska džamija
   
   
   
   
   
   
   
Nazad na FOTOGRAFIJE
 

OBAVJESTITE PRIJATELJA O IZLASKU REVIJE "MOSTOVI"

E-mail prijatelja

Na vrh strane      

Webmaster

Copyright © 2007. "MOSTOVI"