NERETVA

 
Zulfikar Zuko Džumhur
pisac i boem
1920 - 1989
. BROJ 1
elektronskog
izdanja revije
"MOSTOVI"
DOBRO NAM DOŠLI DRAGI ZEMLJACI,
A I ONI KOJI TO NISU!N
E
R
E
T
V
A
NASLOVNICA   Redakcija   Istorijat Konjica   Fotografije   Arhiva   Smjestaj   Narudžbenica   Preuzimanje našeg linka   Kontakt   Linkovi

Da li ste zapazili našu
narudžbenicu?

    

              
NERETVA


Malo gradova na svijetu ima Rijeku čistu, zelenkastu, plahovitu, koja protiče po sredini grada. Prvo je bila Rijeka, pa most, pa grad. Rijeka  se zvala  Narona, a sada je Neretva. To je rijeka života, rijeka ribara, šetača, penzionera, dječaka i djevojčica, Rijeka koja ima svoje ribe, mušice, brzatke, kafiće, pjevače, pjesme kao npr.
"leptirići mali šarenijeh krila, dal je moja draga na Neretvi bila", rijeka pjesnika, romantičara, rijeka plivača i skakača sa zida Tekijske džamije i onih u kazan, (tj. sa tunela u prostor 2 x 2 m, dubine 1, 5 m, sa 20 m visine).
Rijeka koja je opisana, slikana, opjevana uzvodno i nizvodno, sa lijeve i sa desne strane, Rijeka, trajni simbol ovoga grada. Hladna, čista, bistra, osvježava kupača preko dana, a šetača u večernjim i noćnim satima ljeta. Jedan Konjičanin, koji sada živi u Čačku, reče ovom novinaru "Zimu nekako preživim brate, ali ljeto nikako, samo Neretva mi u očima i ušima, njeni bukovi i virovi".
Neretva izvire ispod Jabuke planine, kroz općinu Konjic, protiče u dužini oko 70 km. Ne zna se da li je ljepša u proljeće, ljeti ili zimi kada se njena boja miješa sa beharom, suncem ili snijegom.
Najbolju knjigu o Neretvi napravili su pisac Kemal Mahmutefendić i Dinno Kassalo, koji je slikao njene bukove, mostove, virove, obale, kanjone, plaže ... 


Fotografije: Dinno Kassalo, Petar Magazin

Nazad na FOTOGRAFIJE

 

OBAVJESTITE PRIJATELJA O IZLASKU REVIJE "MOSTOVI"

E-mail prijatelja

Na vrh strane      

Webmaster

Copyright © 2007. "MOSTOVI"