FRANJEVAČKI SAMOSTAN

 
Zulfikar Zuko Džumhur
pisac i boem
1920 - 1989
. BROJ 1
elektronskog
izdanja revije
"MOSTOVI"
DOBRO NAM DOŠLI DRAGI ZEMLJACI,
A I ONI KOJI TO NISU!F
R
A
NJ
E
V
A
Č
K
I

S
A
M
O
S
T
A
N
NASLOVNICA   Redakcija   Istorijat Konjica   Fotografije   Arhiva   Smjestaj   Narudžbenica   Preuzimanje našeg linka   Kontakt   Linkovi
Piše: Mirsad Čukle

GALERIJA FRANJEVAČKOG SAMOSTANA

   
Galerija Franjevačkog samostana otvorena je 1990. godine i ponovo 16. 6. 2006. godine, od kada je ovdje boravilo stotine posjetilaca iz BiH i svijeta. Na prostoru od 1 000 m2, u Galeriji postoje tri cjeline i to galerija slika i kipova, etnološka zbirka i riznica. Ovo je jedina Galerija u gradu, koja na visokom nivou prezentira hod kroz stoljeća ljudi ovoga kraja.
Posebnu vrijednost u Galeriji čini Portret sv. Paškala Bojlonskog, te polaganje Krista u grob, djelo znamenitog hrvatskog slikara Ivana Tišova.Najveći broj eksponata predstavljaju akvareli, crteži i grafike, preteženo poznatih imena  hrvatske škole naivne umjetnosti kao što su Ivan Lacković –
"Seljanka s cvijećem, 1987.", Davor Runtić Sivi, Ivan Večenaj, fra Blago Karačić, te slikari Ljubo Lah - "Anja", Hamo Ibrulj, Lazar Drljača - "Crne stijene", Zlatko Šulentić "Šuma" i "Pladanj s voćem", Zlatko Prica "Plovidba"; Josip Crnobori "Samostan sv. Marije na Mljetu". Među nekoliko izloženih kipova, te radova u bronzi, nalazi se i rad Frane Kršinića.

Etnološka zbirka sastoji se iz grupe drvenih, metalnih i tekstilnih predmeta, pribora za obradu vune, dijelova nošnji ovoga kraja, privredne alatke koje su se koristile u proizvodnji mlijeka i žita, zatim posude za serviranje hrane i pića, uzorci narodne umjetnosti drvorezbarstva i dr. Tu možete vidjeti i grupu drvenih predmeta koji služe za predenje, namotavanje i češljanje ili sabijanje prediva, grupu tekstilnih rukotvorina za povijanje novorođenčadi, te tkani i vezeni ukrasni peškiri i marame, grupa drvenih i metalnih predmeta koji se koriste pri proizvodnji žita, kao i grupa drvenih predmeta koji služe za mužu, razlijevanje i bućkanje mlijeka i za sirenje sira.Uzorci narodne umjetnosti drvorezbarstva, pored predmeta kao što su kolijevka za dijete, tronožac, saz, razne obrađene korpice i kutijice, te ploska za piće, a najviše truda i umijeća uloženo je u duborezno ukrašavanje sanduka za djevojačko ruho (škrinja), geometrijskim, floralnim i vegetabilnim motivima.Grupa duboreznih reljefa, uglavnom je s temom životinja, a radovi su Slavka Vidačkovića iz Gornje Bijele.

Među nekoliko predmeta od metala koji se koriste u obredne namjene i primjeri su umjetničke obrade neobaroknog stila 18. i 19. stojeća, u riznici se izdvaja  pozlaćeni kalež sa zapisom majstora Josipa Vasiljevića iz 1758. god., primjerci starih knjiga i crkvenog ruha iz prošlog stoljeća, kao i fotografija drvenog kipa sv. Katarine djelo italijanskog  majstora s kraja 15.st., koji se danas nalazi u muzeju samostana u Kreševu, a tamo je prenesen u 18 st..

"Mi fratri smo ponosni što smo uspjeli očuvati dio naše zajedničke nam kulturne baštine. Galerija predstavlja riznicu prošlosti i želju za njegovanjem kulturne baštine i svijesti, a ovo  je i poticaj za dalje prikupljanje eksponata, njegovanje i čuvanje kulturnog i duhovnog bića čovjeka ovih prostora. Galerija se stalno obogaćuje novim izlošcima, a mi se nadamo da će u budućnosti ona biti sve bogatija. Želja nam je da kupimo i djela svih poznatih Konjičana, kao što je Zuko Džumhur", rekao je fra Petar Drmić.

Galerija je otvorena srijedom od 11 do 13 sati, ali najavljene grupe mogu je pogledati svakoga dana, od 9 do 15 sati.

Galerija je muzej i učionica, prostor u kojem je zaustavljeno vrijeme, koje izražava  poštovanje prema precima, prema lijepome, vrijednome, prostor je za učenje, predstavljanje sebe i okoline, pažljivo uređeno. Uz Muzej drvorezbarstva, ova Galerija je najljepše mjesto u gradu, koje se treba vidjeti.

Nazad na NASLOVNICU
 

OBAVJESTITE PRIJATELJA O IZLASKU REVIJE "MOSTOVI"

E-mail prijatelja

Na vrh strane      

Webmaster

Copyright © 2007. "MOSTOVI"