KONJIC KAO MOST

 
Zulfikar Zuko Džumhur
pisac i boem
1920 - 1989
. BROJ 1
elektronskog
izdanja revije
"MOSTOVI"
DOBRO NAM DOŠLI DRAGI ZEMLJACI,
A I ONI KOJI TO NISU!K
O
NJ
I
C

K
A
O

M
O
S
T
NASLOVNICA   Redakcija   Istorijat Konjica   Fotografije   Arhiva   Smjestaj   Narudžbenica   Preuzimanje našeg linka   Kontakt   Linkovi
Piše: Mirsad Čukle

KONJIC KAO MOST

   


Stari most

Po svom geografskom položaju, Konjic je oduvijek bio most između južnog i sjevernog dijela BiH, između jadranske obale i unutrašnjosti. Neretva ga je dijelila na dva grada, dvije nahije i države, što je zabilježio i putopisac Giljferding, koji je ovdje 1857. godine zatekao "dva mudira, mudir potčinjen mostarskom paši i mudir koji zavisi od sarajevskog paše". Od 1865. godine, spojene su "kaza Konjic i kaza Belgraddžik u jednu kaza Sa Neretvom Konjic, koji od 1867. nosi naziv kaza Konjice". Znači tek 141 godinu Konjic je jedan grad, koji je oduvijek bio na putevima, prugama i vodama, u koji su dolazili i ostajali trgovci i graditelji iz cijeloga svijeta. Zbog toga je ovaj grad naučio na otvorenost, živio je uvijek kosmopolitski. I zato je otvoren, evropski, svaka ulica bila je Evropa u malom, a zato ga je UNHCR 1.7.1997. proglasio prvim otvorenim gradom u BiH.

Cijeli ovaj grad je most, koji opet ima i svoje mostove. Najvažniji i najljepši je Stari most izgrađen 1682.god., porušen 1945., opet izgrađen, da bi u maju 2006. godine počela njegova restauracija. "Biće to opet divan most, potpuno isti kao nekada, biće ukras cijele BiH", kaže nam Onur Ozbašbug, turski arhitekta – restaurator, rukovodilac radova. Građani Konjica svakodnevno prate radove, podržavaju graditelje i dive se njihovom umijeću. Poslije oko dvanaest mjeseci priprema, postavljanja kamena temeljca 12.5., dolazi do postavljanja skela, da bi se od 1.7.2006. radovi intenzivirali. Most je bio dug 101, 80 m, a širok 5,25 m. Biće to opet most ponos grada, most koji će uljepšavati cijelu BiH.Treći luk završen je 21.9.2006. godine, što čini 40 % svih potrebnih radova. Sa tri završena luka, skele su skinute 1.10.2006. a graditelji radove nastavljaju na proljeće 2007. godine.

Zoran Bibanović, TURIZAM interes BiH (Rabic, Sarajevo, 2006.)
- U dolini rijeke Trešanice kod Konjica (Podorašac) sačuvan je miljokaz sa natpisom DIVO AVG(usto), što je ujedno najstarije epigrafsko svjedočanstvo o gradnji rimskih cesta u cijeloj rimskoj provinciji Dalmaciji (u šta je spadao i veći dio današnje BiH). Sudeći po tome izgradnja ceste je započela još za života imperatora Augusta, a nastavljena u doba Tiberija (14.godina n.e.)...
-
U Konjicu je bilo veliko konačište, što znamo po trgovinskom ugovoru koji je sačuvan u Dubrovačkom arhivu iz 1418. god. kada je karavana sa 337 tovara soli odsjela u kući bosanskog kralja.
- Kanjon rijeke Rakitnice dužine oko 20 km i dubine oko 800 m, posljednje je mjesto divljine u jugoistočnoj Evropi.
- Planine Bitovnja i Zec su jedno od najvećih prirodnih staništa borovnice i bobičastog voća na svijetu.
- U iznenadnoj mećavi 19.8.1949. god. na Prenju, smrtno su stradale Slovenke Ana Modič i Marija Hribar (natpis na granitnoj ploči, na Jezercu, pored planinarskog doma).(Citati iz knjige, koji se odnose na područje općine Kojic)

Nazad na NASLOVNICU
 

OBAVJESTITE PRIJATELJA O IZLASKU REVIJE "MOSTOVI"

E-mail prijatelja

Na vrh strane      

Webmaster

Copyright © 2007. "MOSTOVI"