VIJESTI

 
Zulfikar Zuko Džumhur
pisac i boem
1920 - 1989
. BROJ 1
elektronskog
izdanja revije
"MOSTOVI"
DOBRO NAM DOŠLI DRAGI ZEMLJACI,
A I ONI KOJI TO NISU!V
I
J
E
S
T
I
NASLOVNICA   Redakcija   Istorijat Konjica   Fotografije   Arhiva   Smjestaj   Narudžbenica   Preuzimanje našeg linka   Kontakt   Linkovi
   

1.4.2006. KOMISIJA ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA BiH
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na sjednici 1.4.2006.god., spomenicima od nacionalne vrijednosti, sa područja općine Konjic, proglasila je:
- Šantića vilu – Borci (sagradio  je Barun Benko 1902., u vlasništvu porodice Alekse Šantića bila od 1910. do 1918.god., a od 1960. do 1970. prebivalište slikara Lazara Drljače);
- Kaursko groblje – Borci;
- Tekijska džamija – Konjic, najstarija i jedina podkupolna džamija u gradu, sagrađena oko 1661. god.;
- Čaršijska džamija – Konjic, sagrađena oko 1660. god.;
- Muzej drvorezbarstva
"Mulićev rekord" – Konjic (jedini ovakav muzej u Evropi);
-
"Rukotvorine" Besima Nikšića;
- stećci i rimske stele ispred Doma kulture (Iz Lisičića
- 7 km južno od Konjica - prije potapanja jezerom 1954., preneseni kod Repovačke džamije, zatim smješteni u park kod Doma);
- crkva Svetog Petra i Pavla na Borcima (osveštena 1896.);
- Stari most u Konjicu (napravljen 1682., srušen 1945., obnova počela maja 2006.);
- nekropolu stećaka Biskup kod Glavatičeva (115 stećaka porodice vojvode Sanković, koji je jedno vrijeme bio vladar Hercegovine).

Na vrh strane


30.11.2006.
DANI ZUKE DŽUMHURA
NAGRADA 
"ZUKO DŽUMHUR"  SVEČANO URUČENA EMINI BAŠIĆ ZA KNJIGU  "ZLATKE  I  HAZNADARI"
U okviru manifestacije Dani Zuke Džumhura,  općina Konjic raspisala je i internacionalni konkurs za knjigu neobjavljenih priča. Među 80 pristiglih radova, žiri je jednoglasno najboljim proglasio knjigu priča Emine Bašić "Zlatke i haznadari". Svečana dodjela književne nagrade "Zuko Džumhur" upriličena je danas u 19 sati, a nagradu, 5 000 KM, pobjednici konkursa, uručio je načelnik općine Emir Bubalo.
U okviru manifestacije Dani Zuke Džumhura, danas u 12 sati  promovisana je knjiga Acta Turcarum, autora prof. dr. Ive Banca, u 14 sati, uz podršku FTV, održan je okrugli sto o Zuki pod nazivom "Neimari i gradovi" , dok je u 17 sati organizovano predstavljanje knjige Nedžada Ibrišimovića Vječnik.
Dani Zuke Džumhura počeli  su 27.11. polaganjem cvijeća na mezar, nastavljeni su   časom poezije 29.11., zatim je upriličena podjela 200 knjiga za 200 učenica Gimnazije. Na ovim danima kulture u rodnom gradu svestranog i najpoznatijeg Konjičanina, o znamenitim ženama u historiji južnoslovenskih prostora govorila je Andrea Feldman iz Zagreba, a značajna kulturna manifestacija u gradu na Neretvi, završena je danas, otvaranjem zanimljive izložbe pod nazivom "Život i djelo Zuke Džumhura"
, na kojoj su izloženi predmeti i fotografije koje govore o životu najpoznatijeg hodoljupca, karikaturiste, scenografa i pisca.

Na vrh strane


30.11.2006. S
JEĆANJE NA PROF. DR. KASIMA PROHIĆA
Godišnjica smrti prof. dr. Kasima Prohića, velikana bosanske filozofske misli, u rodnom gradu bila je obilježena skromno.
Dr. prof. Kasim Prohić (25.10.1937.–30.11.1984.), u Konjicu, gdje je rođen, zvršio je osnovnu školu i gimnaziju, a u Sarajevu studij filozofije i književnosti. U 27 – oj godini doktorirao je filozofiju, 1978. izabran je za redovnog profesora na predmetu savremena filozofija, na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je u vremenu od 1980.do 1983. godine obavljao i dužnost dekana. Kasim Prohić, filozof sa međunarodnom reputacijom, bio je urednik poznate filozofske biblioteke "Logos", kao i više sarajevskih časopisa, saradnik RTV i drugih medija, a prevodio je Lukača, Adorna i dr., te se usavršavao na univerzitetima u Minhenu, Frankfurtu, Lucernu, Parizu i drugim evropskim univerzitetima.
Do sada najzapaženija kulturna manifestacija, posvećena ovom velikanu bosanskog duha, pod nazivom
"Sjećanje na Kasima", održana je u Konjicu 30.11.1996.god., u organizaciji Društva književnika BiH, Društva filozofa BiH i općine Konjic.
Na 22. godišnjicu smrti ovog poznatog bh filozofa, koji je za 47 godina života napisao 8 značajnih djela, porodica, prijatelji i drugi poštovaoci, posjetili su mezar Kasima Prohića i prisjetili se ovog svestranog i značajnog bh stvaraoca.

Na vrh strane


5.12.2006. RADOVI TEKU PO PLANIRANOJ DINAMICI
"Radovi na mostu preko rijeke Neretve, čija vrijednost  iznosi 2 244 000 KM i koji će povezivati naselja Orašje i Donje polje, odvijaju se po planiranoj dinamici. Nizak vodostaj Neretve omogućio je izvođačima radova, da završe dva obalna stuba i sve tri nosive kule u koritu rijeke, te da do 1.1.2007. pripreme i postave naglavne grede i nanosne skele" rekao je ing. Esad Omerović, pomoćnik načelnika za urbanizam i građenje.
Most će biti dugačak 106 m i širok 12 m, imaće četiri raspona po 25, 5 m, u temelje su ugrađeni Benoto šipovi  Fi 1 500 mm, 10 do 12 m dubine, a biće ugrađeno 250 tona betonskog čelika, 1 500 m3 betona i 25 tona patentirane žice od koje se izgrađuju kablovi, koji nose gornju konstrukciju mosta. Izvođači radova, a to su sarajevska "Hidrogradnja" i konjički "Rad", pripremili su se za rad u zimskim uslovima, a most, koji će biti na regionalnom putu Sarajevo – Glavatičevo, u promet bi se trebao pustiti do početka maja iduće godine.

Na vrh strane


5.12.2006. NEZAPOSLENOST NAJVEĆI PROBLEM
"Prema evidenciji Biroa rada, na kraju novembra, evidentirano je 3 698 lica koja traže zaposlenje, od čega je 1 645 žena. U ukupnom broju nezaposlenih dominiraju nekvalifikovani radnici kojih ima  1 490,  kvalifikovanih radnika ima 1 316, VKV 13, sa srednjom školom, na evidenciji Biroa prijavljeno je 732 lica, sa višom 67, a sa visokom 46" rekao je Nedžad Hadžiosmanović, šef Biroa rada.
Među 3 698 evidentiranih nezaposlenih lica, čak 2 014 koristi zdravstvenu zaštitu preko Biroa, što je za 26 lica više nego na početku mjeseca novembra. Od ukupnog broja evidentiranih nezapolesnih, 1 994 lica prvi put traže posao, a 64 lica koristilo je novčanu naknadu u redovnom i produženom vremenu korištenja, kojima je isplaćeno 17 802,00 KM. Značajan broj nezaposlenih čine demobilisani vojni obveznici (1 000), ratni vojni invalidi (82) i članovi porodica poginulih boraca (82).
Posredstvom Biroa rada, u novembru nije zaposleno ni jedno lic
e, niti je registrovana potreba za zapošljavanjem. Od ukupnog broja lica koja prvi put traže posao, 23 ima visoku, 28 višu, a 445 srednju školsku spremu,  kvalifikovanih radnika ima 677 te 811 nekvalifikovanih radnika.

Na vrh strane


7.12.2006. VLADIKA ZAHUMSKO – HERCEGOVAČKO – PRIMORSKI U BIJELOJ
Prve nedjelje po Ilindanu, u  konjičkom selu Bijela, na groblju kod kapele, tradicionalno se održava liturgija. Međutim, danas 6.8.2006., u Bijeloj je bilo posebno svečano, zato što je izgrađena nova kapela, a svetu arhijerejsku liturgiju služio je Vladika Zahumsko – hercegovačko – primorski, gospodin Grigorije Durić, uz sasluženje Mostarsko – konjičkog paroha, gospodina Strahinje Janjića.
U obližnjem selu Bijela okupilo preko 300 Srba iz općine Konjic, BiH i cijeloga svijeta, koji su došli na liturgiju, koja se svake godine održava u Bijeloj, prve nedjelje po Ilindanu. Prije liturgije, osveštena je kapela, koja je izgrađena na temeljima stare, dotrajale, a nova kapele ima 30 m2 korisnog prostora.
"Uz završetak kuće za paroha u Konjicu, uvođenja grijanja u crkvu Svetog Vasilija i izgradnjom ove kapele u Bijeloj, stvaraju se uslovi za kvalitetniji vjerski život pravoslavnih vjernika u opštini Konjic. Sadašnjim položajem Srba i odnosima svih ostalih prema njima smo zadovoljni, i nadam se da će sve ovo pozitivno djelovati na povratak Srba u ovu opštinu" rekao je mostarsko – konjički paroh, gospodin Strahinja Janjić.

Na vrh strane


7.12.2006.
50 GODINA ODREDA IZVIĐAČA "NERETVA"

Prošle godine, navršilo se 50 godina neprestanog rada Odreda izviđača "Neretva". Ovaj značajan jubilej obilježen je nizom manifestacija, u okviru kojih je 27.7. 2006. godine, na Boračkom jezeru održana smotra – druženje svih generacija konjičkih izviđača i njihovih prijatelja iz cijeloga svijeta, rekla nam je Aida Šain, načelnik Odreda.
Odred izviđača u Konjicu je formiran 25. 6. 1956. godine i kao jedna od najuspješnijih organizacija, na svečanoj  sjednici Općinskog vijeća, 16. 6. 2006., postao je dobitnik najvećeg općinskog priznanja Povelje sa zlatnim grbom Općine Konjic. Za 50 godina postojanja, Odred je više puta bio republički i državni prvak, osvojio je sva zvanja i priznanja, kroz njegove redove prošlo je 90 % Konjičana i Konjičanki, a do sada, načelnici su bili: Vasilije Kunić, Esad Čohodarević, Branko Muftić, Ibrahim Vajzović, Zvonimir Pavlović – Šona, Ale Variščić, Jusuf Hondo, Tonćo Stenek, Dušan Ćećez, Muhamed Đikić, Midhat Cerovac, Sadan Nikšić, Miroslav Šain, a sadašnji načelnik je Aida Šain.
Pola stoljeća postojanja, Odred je obilježio raznim manifestacijama tokom čitave godine, a posebno svečano bilo je 27.7. 2006. na Boračkom jezeru, kada je organizovano mini – logorovanje, na kojem su se susreli predstavnici svih generacija konjičkih izviđača, a bili su pozvani i mnogobrojni gosti i prijatelji iz cijele Evrope.
Bogata aktivnost ove uspješne organizacije, koja je uvijek bila škola života i druženja, naći će se u fotomonografiji Odreda izviđača.

Na vrh strane


21.12.2006.  UMJETNOŠĆU PROTIV DROGE
Zahvaljujući aktivnostima novoosnovane modne agencije A§A, vlasnika Adnana Alagića, Konjičani su u posljednje vrijeme vidjeli više kvalitetnih modnih revija, tako da Konjic sve više postaje i grad mode. Ova modna agencija, i u subotu, 23.12. u Kino – sali, sa početkom u 20 sati, organizovala je modnu reviju, na kojoj su, pored članova Agencije, učestvovale i najpoznatije manekenke BiH kao što su Danijela Mijatović i Jasna Pirgo, rekao je maneken i vlasnik agencije Adnan Alagić.
Manekenke će nositi kolekciju kaputa jesen – zima, vodećeg
BiH kreatora Adnana Harlahovića Hada. Modnu reviju, izlaganjem svojih proizvoda, obogatiće Udruženje žena "Konjičanke", kao i učenici Tekstilne škole iz Sarajeva. Takođe, u sklopu revije, svoje radove izložiće polaznici slikarske škole "Zuko Džumhur", kao i voditelj škole prof. Vedat Mujak.
Modnu reviju uljepšao je svojom pjesmom i DR ZO, a revija je organizovana pod motom
"Umjetnošću protiv droge".

Na vrh strane
 

21.12.2006. PROMOCIJA KNJIGA

Amatersko pozorište "Neretva", u subotu, 23.12. organizovalo je promociju dvije knjige, čiji je i izdavač. To je knjiga poezije Amele Hujdur "Vrisak nijemog doba" i knjiga priča konjičkog glumca, pisca i advokata Senadina Begtaševića "Jedna hirovita  ljubavna priča, ponovo /Dnevnik promatrača".
Promotori knjiga bili su Kemal Mahmutefendić, Edhem Badžak, Jelena Kuljanin i Ekrem Macić. Pored pripremanja i izvođenja pozorišnih predstava i organizovanja festivala školskih pozorišta BiH, AP "Neretva" se pokazuje i kao uspješan izdavač, rekao je Sead Fišić, predsjednik AP "Neretva".

Na vrh strane


24.12.2006. USPJEŠNA GODINA  "ZELENI – NERETVA"
Konjički
"Zeleni" zadovoljni su ostvarenim rezultatima rada u 2006. godini, u problem gradnje visokih brana na Neretvi uključili su skoro svo stanovništvo, bh i  međunarodne organizacije, a odbrana Neretve biće im osnovni zadatak i u idućoj godini, ocijenio je za "Mostove" Sanjin Džajić, predsjednik Udruženja za zaštitu okoline "Zeleni – Neretva".
U toku ove godine "Zeleni" su organizovali više zapaženih okruglih stolova, te uz druge aktivnosti, uspjeli su nadležne organe vlasti "ubijediti" da odustanu od gradnje brane u Džajićima. "Zeleni" nisu protiv razvoja i proizvodnje energije, ali jesu za potpuno poštivanje zakonitosti, procedura i ekoloških principa, za poštivanje javnosti i demokratsko odlučivanje o svim zajedničkim dobrima, za održivi razvoj općine i BiH. O korištenju prirodnih vrijednosti i posebno upotrebi i trošenju neobnovljivih resursa, često odlučuju manje grupe, bez dovoljno odgovornosti, javnosti i vođenju računa o racionalnom korištenju prirodnih resursa jedinstvenog BiH ekološkog prostora, kao i zaštiti zdrave životne okoline.
U idućoj godini, konjički
"Zeleni" planiraju proširiti aktinosti i na pitanja divljih deponija, zaštiti šuma, te intenzivnije praviti masovni pokret "Zelenih", rekao je gospodin Džajić.
U svome radu
"Zeleni" su posebnu saradnju ostvarili sa Fondacijom «Henri Bool» iz Njemačke i «Naturschutzbund» iz Austrije.

Na vrh strane


24.12.2006. NEDJELJA CARITASA

Katolička crkva u svijetu, ovu nedjelju od 17. do 24.12. obilježava kao nedjelju Caritasa. Osim na liturgijski način, tj. propovijedima, vođene su i konkretne aktivnosti posvećene prikupljanju pomoći za sve ljude u nevolji. Naša župa, koja spada u siromašnije, u toku sedmice prikupila je skoro 1 000 KM, rekao je za
"Mostove", gvardijan samostana fra Petar Drmić.
U nedjelji Caritasa, podijelili smo prigodne kasice u koje vjernici stavljaju svoje konkretne uštede koje nastaju odricanjem od svoje jedne ili više potreba. Sredstva dajemo u bolnice, staračke domove, dječije vrtiće, popravak kuća ugroženima. Ovim sredstvima, do sada smo u općini Konjic pomogli operacije četvoro djece, stalno pomažemo Udruženju penzionera / umirovljenika, dajemo i pomoć zajednici u Međugorju, gdje smo do sada smjestili tri Konjičanina.

Na vrh strane


26.12.2006. UBRZANO STARENJE STANOVNIŠTVA
Posljednja sjednica OV u ovoj godini biće posvećena usvajanju  odluke o rebalansu budžeta za 2006. godinu, usvajanju odluke o donošenju dokumenta okvirnog budžeta za 2007., 2008. i 2009. godinu, mjesečna paušalna naknada za vijećnike predložena je u iznosu od 220 KM, biće usvojen Prijedlog odluke o osnivanju Centra za ribarstvo na Boračkom jezeru, informacija o stanju u oblasti civilne zaštite i dr.
Informacija o stanju zdravstvene zaštite u općini Konjic zaslužuje posebnu pažnju, jer pokazuje alarmantne podatke koji se vide iz strukture stanovništva sa vitalno – demografskim pokazateljima. Niska stopa nataliteta od 7,33 i vitalni indeks od 92,62 pokazuju da broj umrlih i dalje nadvisuje broj živorođenih. U toku 2005. godine broj živorođenih  bio je 251, a broj umrlih 271, tako da općina Konjic dobija vrlo staro stanovništvo, jer  4 523 osoba ili 13,2% stanovnika, starije je od 65 godina, što je signal za ozbiljne rasprave iz domena populacione politike.
Zaposleno je bilo 5 715 lica ili 29% radno aktivnog stanovništva, a na berzi rada bilo je prijavljeno  3 445 ili 17,25% i pitanje je kako je zdravstveno osigurano ostatak od 53,75% nezaposlene, a radno sposobne populacije? Za ocjenu socio – ekonomskog statusa važan parametar predstavlja i komparacija broja zaposlenih i penzionera, a ona u općini iznosi 1,72 : 1 i ima nepovoljan odnos.
Pogoršano socio – ekonomsko stanje odražava se na ukupno stanje zdravlja građana, na povećanje bolesti ovisnosti od alkohola, duhana i droge. Centar za mentalno zdravlje registrovao je 18 narkomana od kojih je 9 na aktivnom tretmanu odvikavanja u Centru za izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru, dok Klub liječenih alkoholičara na evidenciji ima 52 člana.

Na vrh strane


26.12.2006. TRIBINA O DROGI
U organizaciji Kluba kontaktnih borilačkih vještina
"Neretva", u prepunoj Kino – sali, večeras je održana tribina o temi Istina i droga. Na tribini su govorili Hafiz Sulejman ef. Bugari, Abdulkerim Mirković (Damir), Aldin Ćenan i drugi aktivisti Centra za savremenu inicijativu iz Ilijaša i Centra za borbu protiv ovisnosti od droga "IZLAZ".
Ukazujući na težinu, složenost i širenje problema bolesti ovisnosti, izlagači su iznijeli niz primjera iz kojih se vidi da društvo i država više reaguje na posljedice nego na uzroke problema. Na raznovrsne načine, od droge smo svi potencijalno ugroženi, droga je svima pred vratima, direktno ili indirektno i zato je cilj Centra "IZLAZ", animiranje svih ljudi, volontera koji mogu pomoći, svako na svoj način. (telefon Centra "Izlaz" je 033 403 211)
Bivši košarkaški reprezentativac BiH Mirković, rekao je da je jedan od izlaza u borbi protiv bolesti ovisnosti jačanje svijesti, morala i svih ljudskih vrijednosti, a Enver Hebibović FUL, trener Kluba kontaktnih borilačkih vještina
"Neretva" rekao je: "Mladi kroz sport dobijaju samopouzdanje, jačaju duh i borbenost, uče se podnositi pobjede i poraze, osjete snagu kolektiva, više ulaganja u masovni sport znači manje ulaganja u liječenje ovisnika".

Na vrh strane


27.12.2006. KONCERT U CRKVI SV. IVANA KRSTITELJA
U crkvi Sv. Ivana Krstitelja, Ženski vokalni ansambl "Rezonanca" održao je svoj koncert pod nazivom "Konjicu, najdražem gradu".
Crkva je bila puna Konjičana, fra Petar i fra Toni pozdravili su sve prisutne, načelnika op
ćine Emira Bubala, Živanu Hadžizukić – predsjedavajuću Općinskog vijeća, Luku Ivaniševića i druge članove pravoslavne zajednice, predstavnike SFORA i druge. Kocert je trajao 60 minuta, u divnoj atmosferi, a poslije je nastavljeno druženje.

Na vrh strane
Nazad na NASLOVNICU  
 

OBAVJESTITE PRIJATELJA O IZLASKU REVIJE "MOSTOVI"

E-mail prijatelja

Na vrh strane      

Webmaster

Copyright © 2007. "MOSTOVI"